BA
BB
KE
NI
PO
TN
TT
ZA

Prihlásenie

Nahrávanie videa ...

Počasie

In-počasie
LenPoSlovensku

Štítnický vodný hrad


Zrúcania vodného hradu, prestavaného na kúriu, situovaný v meste Štítnik. Staré banícke mestečko v Revúckej vrchovine v doline 14km na západ od Rožňavy.

Nížinný vodný hrad postavili Bebekovci v roku 1432 južne od mesta. V rokoch 1580 -1585 ho renesančne prestavali a opevnili veľkými delovými baštami, do veže umiestnili pozorovateľňu. Hrad bol súčasťou protitureckého obranného pásma. Za rákócziovského stavovského povstania ho natoľko poškodili, že dnes nevieme povedať, ako pôvodne hrad vyzeral. Objekt zostal dlho v ruinách, až v priebehu 18. storočia opravili jednu jeho časť - západné krídlo s dvoma nárožnými oblými baštami. V druhej polovici 19.storočia časť opraveného hradu upravili na bývanie, na spôsob kúrie s neogotickými oknami.

Z pôvodného rozsiahleho vodného hradu sa zachovalo len západné prízemné krídlo, juhovýchodná bašta s terasou, časť vstupu na východnej strane s baštou. Na mieste južného krídla vznikol začiatkom 19.storočia nový kamenný múr s veľkou bránou. Na mieste severného krídla stojí hospodárska budova. Okolo kúrie je park.

Z celého objektu ostali zrúcaniny juhovýchodnej bašty, romanticky upravené neogotickými oknami a terasou, ďalej silne zničený pôvodný vchod z východnej strany a vedľajšia bašta, ako aj zvyšky základov. Areál a niektoré budovy využíva odborné učilište. 

Foto: www.retep.sk

Súťažná otázka
Súťaže sa môžete zúčastniť do 01.01.1970

Súťaž je ukončená.

Zadajte Vaše heslo