BA
BB
KE
NI
PO
TN
TT
ZA

Prihlásenie

Nahrávanie videa ...

Počasie

In-počasie
LenPoSlovensku

Ružindolská bosorka

V Ružindole sa bude opäť čarovať! V hlavnej úlohe s miestnymi bosorkami, vďaka ktorým sa už od stredoveku Ružindolčania pasujú s prezývkou „bosoráci“. Tohtoročné historické udalosti budú inscenovať nadväzujúce scény v regióne Trnava.

Priam magická obec Ružindol patrí svojou históriou určite k jedným z najzaujímavejších miest na Slovensku. Svoju tajomnú minulosť obec priblíži všetkým, ktorí do nej zavítajú 6. októbra. Deti si užijú bohatý program na námestí, rodičia si zase budú môcť vychutnať vinárske špeciality.

Počuli ste už o dobrých bosorkách? Nájdete ich v Ružindole. Obživa tunajších obyvateľov v minulosti závisela na poľnohospodárskej a vinohradníckej produktivite. Na väčšie výkyvy úrody či prítomnosť škodcov teda reagovali citlivo a škody zvykli pripisovať údajným bosorkám. Trnava tak odsúdila a na hranici popravila niekoľko pravdepodobne nevinných nešťastníc.

V minulosti boli ženy venujúce sa čarám skôr uznávanými liečiteľkami ľudí a hospodárskych zvierat ako bosorkami na metle, avšak za svoje magické schopnosti, skúsenosti či vedomosti, ktorými predbehli dobu, sa nestretli s porozumením a často pykali. Liečiteľky sa za bosorky začali považovať vo chvíli, keď si už nevedeli rady s vysokým štádiom choroby. Až štyri z nich sa zapísali do dejín Trnavy, ktoré dodnes vypovedajú o krutosti ich osudu.

Pravdepodobne najznámejšia ružindolská „bosorka“ bola Katarína Šnajderová, ktorú v roku 1684 Trnavský magistrát odsúdil a upálil za branie úžitku od kráv, polí, záhrad a vinohradov. Týmto procesom však spory s miestnymi bosorkami nekončia. Dvoma ďalšími obvinenými ženami sa v roku 1744 stali Magdaléna, zvaná Abdonička a Anna Chlebová, zvaná Jamborka. Celá obec bola o oboch presvedčená, že svojimi čarami dokážu závažným spôsobom privolať chorobu, smrť a iné neblahosti na kohokoľvek. Pre údajné bosorky sa napokon súd skončil veľmi nepriaznivo. I napriek protirečeniu obetí a vypočúvaných svedkov ženy Trnavský magistrát vyhlásil za vinné a upálil ich na hranici.

Obyvatelia Ružindola sa s prezývkou "bosoráci" stretávajú približne 300 rokov. Aj keď sa im prezývka v minulosti nepozdávala, dnes príbeh o miestnych bosorkách obec využíva na svoje zviditeľnenie a pritiahnutie návštevníkov do ružindolských vinárstiev.

„Bosorky“, žiaľ, ani na Slovensku, nevnímali lepšie ako inde vo svete. Napriek tomu, že často išlo o ľudové liečiteľky, a nie strigy jediace deti, ľudia sa ich báli, a preto ich kruto trestali. Tragické príbehy týchto žien si v obci dodnes pripomínajú, a to aj hranými scénkami, ktoré môžete vidieť práve počas tohto dňa. Okrem inscenácii si budete môcť s celou rodinu vychutnať rôznorodý program, kvízy či tvorivé dielne pre deti. V gastronomickej zóne budete mať na výber miestne vína či tradičné špeciality. Program začína na pravé poludnie a potrvá do šiestej večer.

Ružindolská bosorka priblíži aj tento rok návštevníkom časy honby na čarodejnice a činnosti miestnych bosoriek. Tento deň vás zatiahne späť do stredoveku, kde sa prostredníctvom hraných scén dozviete, na základe čoho bosorky obviňovali, ako prebiehali spory a súd, a ako vyzerala pomsta bosoriek. Pre návštevníkov bude pripravený celodenný sprievodný program v podobe rôznych interaktívnych činností. Odohrávať sa bude na námestí za ružindolským obecným úradom. Pokračovať bude však vo vinárstve Rosenthal, kde môžete ochutnať vynikajúce vína a skvelé tradičné domáce špeciality.

Chýbať nebude znázornenie príbehov s bosorkami, šermiarska scénka, historická rozprava o ružindolských bosorkách či dobové piesne, pretože o zážitok sa postará dobová stredoveká kapela. Do programu sa tentokrát zapoja aj miestni obyvatelia. Historické scénky pod pedagogickým vedením predvedú deti z miestnej základnej školy. Pripravili si tiež stánok s rôznymi ručne vyrobenými predmetmi, ale aj sladkými koláčikmi. Jedlá starých mám bude predávať klub seniorov. Spevácky zbor Rošindolčané odetý do tradičných dobových odevov zase zaspieva piesne z Trnavska. Miestni záhradkári ponúknu svoje vínko, včelári med a iné produkty z medu a nebude chýbať ani program pre dospelých. Vďaka interaktívnym hrám pre deti a dospelých sa nudiť určite nebudú ani najmenší.

Na deti budú čakať rôzne zábavné hry, z ktorých si odnesú milé, ale aj poučné darčeky. Jedným z nich bude aj originálny herbár zviazaný v koži s vlastným menom, aby aj v budúcnosti našli všetky bosorácke vedomosti v jednej knižke. V bosoráckych dielňach budú tvoriť zaklínadlá a písať ich na historický papier a v historickej kuchyni zas variť odvary z bylín. Čo to o bylinkách sa naši najmenší naučia tiež v bylinkárskej dielni, kreativitu si zase otestujú pri výrobe elixírov v dobovom laboratóriu. Deti aj dospelí zaručene ocenia aj autentickú atmosféru trhov, ktorú dotvoria dobové kostýmy.

Doplnkový program bude od pol tretej popoludní prebiehať vo vinárstve Rosenthal, kde atmosféru dotvorí dobová hudba hudobnej skupiny Páni času, gitarové septeto Les étoiles a jedinečná degustácia magicky lahodného Bosoré. Vo vinárstve budete mať možnosť ochutnať aj pečené prasa či vínko. Oficiálne sa program vo vinárstve ukončí posledným vstupom o šiestej podvečer, zábava však môže pokračovať neobmedzene ďalej.

 

Spory s „bosorkami“ sú známe už od roku 1599. Boli to väčšinou hádky a vzájomné obviňovania domácich zo zosielania neúrody, krádeže hrozna vo vinici alebo trebárs aj skazenie už hotového vína. Najznámejšou kauzou bol proces s Katarínou Šnajderovou v roku 1684, ktorú vypočúval trnavský súd. Obvinená bola z bosoráckych kúskov, brania úžitku od kráv, polí, záhrad a vinohradov. Rovnako jej pripisovali úmyselné poškodzovanie zdravia viacerých ľudí, ako aj obcovanie s diablom. Dnes však vieme, že sa Katarína venovala fytoterapii, viaceré závažné ochorenia však vyliečiť nedokázala. Aj napriek snahy sa miesto vďaky dočkala väzenia. O pár dní sa k nej pripojila ďaľšia obvinená Zuzana Čarpusová. Obe podrobili ordáliám, tzv. „božím súdom“, čiže skúške vodou. Tá dokázala, že sú vinné a obe preto upálili na hranici, hoci sa ani jedna, aj napriek mučeniu, k žiadnemu z obvinení nepriznala. V roku 1744 zas obvinili dve obyvateľky Ružindola Magdalénu, zvanú Abdonička a Annu Chlebovú, zvanú Jamborka, ktoré sa údajne schádzali za obcou na Vinohradoch s úmyslom uškodiť susedom na majetku a zdraví. Obyvatelia sa ich báli a považovali ich za osoby schopné svojimi čarami privolať chorobu, smrť či chudobu na kohokoľvek. I napriek tomu, že si mnohé svedectvá protirečili a svedectvá boli nejednoznačné, "opatrný a múdry" Trnavský magistrát ich aj napriek tomu odsúdil a obe sťali a upálili. Svedkom popravy bolo početné obyvateľstvo Trnavy i Ružindola, a povinne sa jej zúčastnil dvaja senátori zastupujúci magistrát, vicenotár a zástupca hlavného fiškála.

 

Podujatie finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Hlavným partnerom podujatia je Národný portál cestovného ruchu Slovenska

Zdroj: Region Tirnavia

Web: Turistické informačné centrum Región Trnava

 

 

Súťažná otázka
Súťaže sa môžete zúčastniť do 01.01.1970

Súťaž je ukončená.

Zadajte Vaše heslo